41) Kişisel portföyümü yaparken...

 

Kişisel portföyümü yaparken nasıl bir düşünce yapısı ile oluşturdum bunu sizlere ÖRNEK HİSSE İSİMLERİYLE paylaşmak istiyorum. Ocak 2020'de başladığım ve ilk başlarda bir hayli bocaladığım portföy şirket sayısını sonunda 7'ye sabitledim. En büyük payın %20'yi geçmemesine en düşük payın ise % 10'un atına düşmemesine dikkat ediyorum. 1-) ÖRNEK Portföy şirketlerimin yüzdesel dağılımlarını ve gelişimini her ay paylaşıyorum.

2-)


3-) Temettü şirketlerimi belirlerken; Düzenli temettü veren ve büyüyen miktarlarda ödeyen, temettü verimi yüksek, sektöründe lider yada söz sahibi olan, kârını artıran, usd bazlı grafiği yükselen olan şirketlerden olmasına ve en önemlisi patronun güvenilir olmasına dikkat ettim.

4-) ÖRNEK Portföyü oluştururken nasıl bir düşünce ile oluşturdum anlatayım. Aksa Eregl Toaso üçlüsü benim temettüden emekli maaşı alacağım şirketler olarak görüyorum. Belki bu şirketler ile başka şirketler arasında yer değiştirme yapabilirim (Örneğin Toaso yerine Tuprs yapabilirim.) Enjsa ve Vesbe ise benim yedek temettü şirketlerimdir. Çok uzun vadeli planlamalarımda yok.

5-) Yukarıdaki şirketlerden biri yada ikisi temettü ödemesini pas geçerse bu iki şirket ile tolere etmeyi planlıyorum. İleride portföyde kalıp kalmayacaklarını zaman gösterecek. Şayet temettü şirketlerinde bir sıkıntı olursa yerine farklı bir temettü şirketi geçebilir. (Hem büyüme hemde temettü şirketi olan Froto gibi.)

6-) yine bunu ilerleyen zaman gösterecek ama şuan ki düşüncem bu yönde. Diyelim ki değişiklik yapmak gerekti o zaman temettü tablolarını açıp tekrardan bu şirketleri gözden geçirip yeni bir şirket eklemem gerekir (Temettü şirketleri için tablolarımdan yararlanabilirsiniz)
7-) ÖRNEK Portföyde Hekts ve Sasa'yı ele alacak olursak bu şirketleri büyüme hedefli ve ileride temettü potansiyeli ile portföye dahil ettim. Büyümelerini tamamladıklarında beklediğim temettü ödemeleri gerçekleşmezse yerlerine hem büyüyen hem de temettü veren şirket eklemesi yaparım

8-) Sonuçta illa aynı şirket ile devam edeceğiz diye bir zorunluluk yok. Gerektiğinde şirket değişikliğine gidilir portföyde revizyona gidilir. Eğer finansalları bozuluyorsa bunu yapmak lazım aylık alımlarımı yaparken ilk başta paylaştığım



9-) grafikte portföyde en az yüzdede olan şirketlerden alım yapmayı tercih ediyorum. Bu sayede hem portföy dengesi korunmuş oluyor hem de en makul şirketlerden alım yapmış oluyorum. 2020 Ocak ayında ortalama minimum her ay 500 TL ile birikim. 2021'de ise min. 625 TL İle devam ettim.



10-) Bu yıl ise tabloya uygun olarak ortalama 781 TL ile devam ediyorum. Bu oranı her yıl % 25 artırarak devam ediyorum. Tasarruflarımı yaparken mümkün olduğunca beni sıkmayacak, portföyü satmak zorunda kalmayacağım bir tutar ile yapıyorum. Basitçe yol haritamı bu şekilde yaptım



11-) İnşallah bu şekilde düzenimiz bozulmadan tasarruflarımızı birikime, birikimlerimizi de temettü yatırımı yaparak devam ederiz. Tweti paylaşma sebebim hem kendimi motive etmek hem de kendime verdiğim sözü hatırlamak için paylaşıyorum.



12-) Bu paylaşımını kesinlikle yatırım tavsiyesi olarak hiç kimse algılamasın ÖRNEK OLMASI AÇISINDAN HİSSE İSİMLERİYLE ANLATTIM. Startı 2020 Ocak'ta verdik, Hedef en az 2030. inşallah temettü yatırımından düzenli pasif gelir kazandığımız günleri de görürüz.



13-) Herkese bol kazançlar arkadaşlar. Selamlar saygılar.


15.04.2022



Bu blogdaki popüler yayınlar

10) Plan zamanı