10) Plan zamanı







Pano PLAN ZAMANI Dolma kalem Portföy oluşturma --> temettü portföyü --> büyüme portföyü Alımlar --> blok alım --> rutin alım Yedek akçe --> tasarruf --> birikim Temettü-Kâr payı --> temettü ile temettü hissesi almak --> temettü ile farklı bir hisse almak

(Anlatılacak olan hisse sayıları ve TL tutarları anlatımda kolaylık olması için örnek olarak kullanılmıştır. Siz bu sayıları kendiniz belirleyin, yatırımcı profilinize en uygun olan planlama ve stratejinizi yapınız, unutmayın her bir bireyin yatırım risk algısı farklı farklıdır)

* Temettü hisselerinden 5 tane şirket seçin. Büyüme şirketlerinden 2 tane şirket seçin. * Her yıl düzenli temettü veren ve tüm ortalamalarda iyi bir temettü şirketi olan ortalama 20 şirket bulunmakta.

Bu şirketlerin içinden 5 tane temettü şirketi seçin ve temettü portföyünüzü yapın. 2 tanede geleceğe dönük yatırımlar yapan hızlı büyüyen 2 adet şirket seçin ve büyüme portföyünüzü oluşturun.

* Gelelim alım stratejisi oluşturmaya. Eğer blok alım yapılacaksa en az 6 en fazla 12 aya alımlarımızı bölmemiz gerekir. Örnek olması açısından 100.000 TL olarak devam edelim. Biz alımlarımızı 12 aya yayacağımızı var sayalım

o halde her ay 8.333 TL lik her ay bu 7 şirketten eşit olarak alım yapıyoruz. Fiyatlar çok mu yüksek seyrediyor o zaman 4.166 TL olarak devam ediyoruz. Yada fiyatlar çok mu düştü. O zaman 16.666 TL olarak düşük fiyatlardan alım yapmaya devam ediyoruz.

En son elimizde 4.166 TL yedek akçe bırakarak bu şekilde blok alımlarımızı kademe yaparak almış oluyoruz. Blok alımlarımızı bitirdiğimize göre artık rutin alımlara geçebiliriz.

*Blok alımlarımızı bitirdik, rutin alımlara geçeceğiz ama önce yedek akçeyi anlatalım. Örnek olması açısından her ay 3.000 TL tasarruf ediyoruz. Bu 3.000 TL'nin her ay 300-500 TL'sini yedek akçe olarak kenara ayırın.

Bunu farklı bir enstüruman da hızlı nakite çevrilebilen bir yerde de tutabilirsiniz. Yedek akçe ne işimize yarayacak onu da hemen burada açıklayayım.

Her ay alımlarımızı yaparken piyasa bazen bize fırsat sunar yani düşük fiyattan hisse senedi almamıza imkan tanır. Böyle durumlarda zaten var olan tasarrufumuzla alımlarımızı yapıyoruz

extrem durumlarda da bir kenarda birikmiş olan yedek akçelerimizi bugünler için kullanıyoruz. Amaç fırsattan istifade maliyetlerimizi aşağı çekmek yada lot sayısını artırmak.

*Aylık rutin alımlar konusuna şimdi değinelim ama öncesinde küçük bir not düşelim. Aylık alımlarımızı yaparken piyasanın yada hisse senedinin hepsinin de fazla primlendiğini düşünüyorsanız 1-2 ay alımlar için pas geçebilirsiniz.

şayet piyasayı takip edemiyor ve pahalı yada uygun olduğuna dair bir fikriniz yoksa bu yazdıklarımı yok sayın ve okumaya devam edin.

Aylık 3.000 TL tasarruf var 500 TL'sini yedek akçe ayırdık bize hisse senedi alımı için 2.500 TL'miz var. Portföyümüzde de 5 temettü 2 büyüme şirketimiz var. Alımlarımızı yaparken temettü ve büyüme şirketlerini ayrı ayrı portföylermiş gibi hareket etmemiz gerekiyor.

alım yapacağımız gün 5'li Temettü şirketlerinde ortalama maliyetimiz ve hisse senedinin güncel fiyatı hesaplanarak en az reel değerde olan 2 şirkete 2.500 TL'nin 3/2'sini kullanıyoruz yani 1666 TL'si ile (1.666/2=833'şer TL) 2 temettü şirketinden alımlarımızı yapıyoruz.

temettü şirketleri bitti. Daha sonra 2.500 TL'den kalan 3/1 kısmı ile yani 833 TL'lik büyüme şirketlerinden (2 şirketin var) reel değeri en az olan şirketten alımımızı yapıyoruz. Bunu bu şekilde yapmamızın amacı her ay en makul temettü ve büyüme şirketlerinden alımlar yapabilmek

Bu şekilde devam ettiğimizde hem portföyün dengesini korumuş oluyoruz hem de portföydeki şirketlerden en makul olanlarından almış oluyoruz.

*Temettülerle hisse alımı için hesaplarımıza temettüler yani kar payı yattığında hisse senedi alabiliriz isterseniz temettü veren şirketten alım yapın isterseniz portföyünüzde olan farklı bir şirketten alım yapın. Ancak şirketler temettü dağıttığı gün fiyatı düşer

ve o gün hesabımıza temettüler yatmaz genelde 2 gün sonra yatar. Hisselerde temettü dağıtıldığı gün fiyat düşüşü olduğundan bunu fırsata çevirmeniz gerekir. Bu yüzden temettü alacağınız şirketten düşük fiyattan alım yapabilmek için yatırım hesabınızda nakit bulundurmada fayda var

Ama farklı bir şirketten alım yapacaksanız böyle bir hamleye gerek yok. Kendi bildiklerimi ve tecrübelerimi Uzun vade temettü yatırımına başlamış yada başlayacak olan tüm arkadaşlar için paylaşıyorum ve başarılar diliyorum. Tarih : 03.11.2020

Herkese selamlar saygılarKaldırılmış el

(Burada anlatılanlar yatırım tavsiyesi değildir.)
 



Bu blogdaki popüler yayınlar