26) Temettü-Bedelsiz emekliliği nedir ?
İnternette araştırma yaparken denk geldiğim bir yazı, olduğu gibi alıntılıyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlara buradan teşekkür ediyorum. Keyifli okumalar...
Yatırım Türleri Ep.1: Temettü + Bedelsiz emekliliği nedir?
Yazı başı: Unutma ki verdiğim bilgiler yatırım tavsiyesi, yatırım danışmanlığı tarzında değerlendirilmemeli. Uydurma kardeşim ben sana şunu yap bunu yap demiyorum, sadece seçeneklerin bunlar.
Son hikayemde neden para biriktirmen gerektiğini anlattım. Onu burada bulabilirsin:
E peki bu biriktirdiğin paralarla nasıl emekli olacaksın, bahçene mi gömeceksin? Yatırım türlerini anlattığım bir seriyi artık başlatıyorum. Bu yazımda temettü emekliliğinden bahsedeceğim.
Temettü, bedelsiz nedir
Amirim şöyle anlatayım, bir şirketin hisse senedini aldığımızda hani o şirkete ortak oluyoruz ya, diyelim ki o şirket kar elde etmiş bu sene. Şirketler genelde kar açıklarlar. Bu karlarını şirketler büyümek, yatırım vs. amaçlarla kullanabildikleri gibi, yatırımcılarına, yani bize de kısmi olarak dağıtabilirler. İşte buna temettü deriz.
Adam niye bana para versin diye düşündüğünü görür gibiyim amirim. Adam sana şu yüzden para veriyor: Düzenli temettü dağıtan şirketler yatırımcıları cezbeder, bu da o şirketin hisselerinin hızla değerlenmesi demektir. Temettü şirketleri hızla yatırımcının gözdesi haline gelir ve borsada çokça işle görmeye başlarlar. Bu da şirketin işine gelir tabii. Ayrıca amirim mesela diyelim ki senin bir fabrikan veya rafinerin var. Şirketinin ikinci bir rafineriyi açması öyle senelik kar üzerinden falan yapılabilecek bir yatırım değil. Çok fazla finansman gerektirir. E napacaksın bu kadar parayı, dağıt gitsin sevabına.
Temettü nasıl işliyor kısaca onu da anlatayım. A şirketinin hissesinin bir lotu 10TL değerindeyse ve bu şirket 1TL’lik temettü dağıtmaya karar verdiyse, sonraki günün açılışında bu kağıt 9TL’den açılır ve gelir vergisini düştükten sonra 85 kuruş/lot yatırımcıların hesaplarına aktarılır. Merak etmeyin, o hissenin tekrar 10TL’ye geleceği kesin gibidir. (YTD)

Peki bu bedelsiz ne?
Bedelsiz Sermaye artırımı, şirketlerin kendi iç kaynaklarını (emisyon primi, yeniden değerleme değer artışı, yedekler, iştirak ve duran varlık satış karları, temettü) kullanarak yapmış oldukları ve ortaklarından ilave kaynak talep etmeden bedelsiz olarak hisse senedi dağıttıkları sermaye artırım türüdür. Anladın mı? Anlamadıysan al sana bir örnek:
Yine aynı hisseden elinizde 1 lot var diyelim. Hani bahsetmiştik ya 10 TL kağıt fiyatı diye. Şirket diyelim ki 100% bedelsiz sermaye artırımına karar verdi, yarın sabah bir uyanıyorsun ki hisse 5TL’ye düşmüş. Keyifler kaçıyor. Sonra açıp bakıyorsun sende 2 lot var. Bir rahatlama geliyor. Merak etme, böyle bir durumda kağıdın 5TL’den aşağı gitmesi çok ihtimal dahilinde değil(YTD).
Temettü emekliliği ne?
Temettü emekliliği, ilk yazımda da bahsettiğim bileşik getiri prensibinin cılkını çıkararak genç yaşta emekli olmanızı sağlayabilecek bir yatırım sistemi. Nasıl mı yapıyoruz? O kadar basit ki.
1- Düzenli temettü dağıtan kağıtları incelemeye alıyoruz. Kendimize bu kağıtlardan bir portföy oluşturup her ay düzenli alım yapıyoruz. Fiyatına miyatına bakmadan evet. Kafanızı rahatlatmak için şöyle düşünün: Hissenin fiyatı çok mu düştü? Temettü verimi artar ne güzel. Hissenin fiyatı çok mu şişti? Belki düşündüğünüzden çok temettü harcayacağı içindir. Sallayın gerisini, yatırımınıza devam edin.
2- Elimizdeki portföy büyüdükçe büyüyor. Sonra bir de bakıyoruz ki şirketler bir bir temettü ödemeye başlıyor. Bu paraları sakın yemeyin, bileşik getiri burada gizli işte. Hemen gidin temettünüzü aynı şirketin kağıtlarına yatırın. Temettünüzü kullanarak gelecek yılın temettüsünü de artırın. Nasıl ama?
3- Senelik temettü gelirinizi incelemeye alın. Emekli olmanıza yeteceğini düşündüğünüzde istifa edin, emekli olun. Artık temettülerinizi harcamaya başlayabilirsiniz. Tebrikler , emekli oluverdiniz.
Neden temettü emekliliği?
Çünkü kartopu etkisini çok ciddi şekilde görebileceğiniz bir durum. küçük bir tablo atayım buraya:
Bakın ne kadar kolay büyüyor.

Temettü emekliliğinin zorluğu: İlk yıllar
İlk yıllarda aldığınız kuş kadar temettü sizi üzebilir. Hiç üzmesin, daha yeni başladınız. Diyelim ki sepetinizde 1000 lira var. Senelik temettünüz taş çatlasa 80–100 lira olduğunda bu parayla emekli olamam ki diye düşünmek yerine gözünüzü kapatın ve ilerlemeye devam edin.
Emin olun geliriniz zamanla artacak ve bu yıllar da 5–10 sene içinde bitmiş olacak.
Temettü emekliliğinin heyecanı: Doğru düzgün temettü aldığınız yıllar
Bileşik getiri makinesinin tıkır tıkır çalıştığını gördüğünüz yıllar bu yıllar olacak. Tahminen 5. seneden sonra başlayacak. Oturup hesaplamaya kalktığınızda sırasıyla senelik elektrik faturanızın, daire aidatınızın, yakıt masrafınızın ve hatta kiranızın temettünüzle ödenebilecek düzeye geldiğini göreceksiniz.
Bu noktada yatırımcıları bir heyecan sarar. Yatırımlarını hızlıca artırmaya çalışabilirler. Siz de yatırımlarınızı artırabilirsiniz, yalnız unutmayın hayat kalitenizi kaybedecek kadar günlük hayatınızdan kısmamalısınız.
Temettü emekliliğinin rahatlığı: Finansal bağımsızlık ve emekli olsam olurum rahatlığı
Zamanla temettüleriniz sadece kiranızı ödemekle kalmayacak, hayatınızı idame ettireceğiniz düzeye gelecek. Artık istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Siz biriktirmeye başlayalı belki 15, belki 20 yıl geçti. Eğer erken başladıysanız, daha orta yaşlarınızın sonlarındasınız ve emekli olabiliyorsunuz. Bunun getirdiği rahatlık tarif edilemez. Artık istediğiniz işte çalışmaya başlayabilirsiniz. Maaş kaygısı güttüğünüz günler sona erdi bile.
Temettü emekliliğinin zorluğu: Elim gitmiyor
Temettünün tadını aldıktan sonra emekliliğe geçiş biraz zor gelebilir. Temettüye alışmak sizi açgözlü biri yapabilir. E ama onu da mı ben çözeyim, oturun düzgünce hesaplayın, emekli olmak istediğinizde de gidin olun kardeşim.
Çıkış
Unutma, herkesin hayatının bir bölümünde paraya ihtiyacı olacak ve bu parayı kazanmanın en kolay yolu biriktirmeye erken başlamak. Hepimiz emeklilik için çalışıyoruz, ve yine unutma ki finansal okur-yazarlık için 30 çok geç.
Peace out!
Kaynaklar
Halk Yatırım
lattedenborsaya
temettuemekliligi
Finansal okuryazarlık amacımdır.
Yazı başı: Unutma ki verdiğim bilgiler yatırım tavsiyesi, yatırım danışmanlığı
tarzında değerlendirilmemeli. Uydurma kardeşim ben sana şunu yap bunu
yap demiyorum, sadece seçeneklerin bunlar.
Zengin olmak istiyorsan, para kazanmaktan fazlasını yapman gerek.
Daha da önemlisi, kazandığın parayı biriktirmekten de fazlasını yapman gerek.
Birikimlerini artırmak için yatırım yapmayı öğrenmelisin.
Yatırımcı olduğunda paranı sana dönüş yapabilecek şeylere yatırmaya başlarsın.
Şunlar gibi:
- Faiz ya da temettü ödemesi için vadeli hesaplar ya da temettü ödeyen hisseler.
- İş kurarak ya da emlak yoluyla nakit akışı yaratmaya çalışmak.
- Hisse senedi, emlak ya da diğer kaynaklardan değer üretmek.
Yatırımcı olmayı öğrendikçe, sınırlı kaynaklarını en yüksek potansiyeli olan
kaynaklara yönlendirmeye alışacaksın. Kazandıklarınla okula geri dönmeyi
deneyebilirsin, bir aile kurabilir ya da kendine bir müstakil ev alabilirsin,
hatta belki aklındaki sahil kasabasında açacağın iki masalı balık restoranını
açabilirsin. …